Vuosikokous tiistaina 7.2.

Olarin Marttojen vuosikokous 2012 pidetään tiistaina 7.2. klo 18 Olarin kappelilla. Tervetuloa!

Kokouskutsu liitteineen on lähetetty jäsenille sähköpostitse. Kannustamme marttoja osallistumaan vuosikokoukseen järjestämällä kokouksen päätteeksi pienet arpajaiset. Luvassa mukava palkinto!

Kertomuksia 1500-luvun Espoosta

Vuoden toisessa marttaillassa saimme kuulla kertomuksia 1500-luvun Espoosta. Espoo oli siihen aikaan vielä hyvin harvaan asuttua maaseutua, mutta monet tarinoissa mainitut kylännimet olivat tuttuja nykyisten asuinalueiden nimiä. Olaria (Olars, Olarsby) ei teksteissä tosin esiintynyt, lähimmät mainitut kylät taisivat olla Frisans (Friisilä) ja Gräsa joka sijaitsi nykyisen Olarin kirkon paikkeilla.
Esillä oli myös muutama vanha kartta josta yritimme paikantaa tekstissä mainittuja vanhoja kyliä.

Nykyisen Olarin historia ei ole vielä kovin pitkä - Olarin asuinaluetta alettiin rakentaa 1960-luvulla. Tässä pari linkkiä aiheesta:
Olarin alueen historiaan ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin voi tutustua myös Kaupunkipolkujen avulla. Tästä esitteestä löydät Olarin ja lähialueiden polut (pdf).

Hyvää uutta vuotta 2012!

Olarissa kukki vielä 31.12.2011 orvokki!
Uusi vuosi alkaa uudella kokoontumispaikalla ja -päivällä! Olarin Martat kokoontuvat keväästä 2012 alkaen Olarin kappelissa parillisten viikkojen tiistaina .
Ensimmäinen marttailta uudessa paikassa on 10.1.2012 ja aiheena kevään ohjelma ja emäntävuorojen jako.
Olarin kappeli sijaitsee Kuitinmäen keskuksessa osoitteessa  Kuunkehrä 4. Kun löydät R-kioskin olet jo lähellä, kappelin sisäänkäynti on ärrän viereisessä tunnelissa.

Olarin Martat ry 10 vuotta

Olarin Martat juhlivat kymmentä toimintavuotta Långvik Spa:ssa Kirkkonummella.
Osa juhlijoista saapui jo iltapäivällä nauttimaan spa-osaston palveluista. Ainakin saunoja, poreallasta ja uima-allasta upealla maisemalla kokeiltiin. Osa kokeili myös suolahuonetta. Omien osaavien marttojen ansioista meillä oli myös vesijumppa vaikka tilattu jumppa peruuntuikin kommunikaatiokatkon seurauksena. Kiitos Raija!

Rentoutuneina suuntasimme ravintolan puolelle yhdessä myöhemmin tulleiden juhlijoiden kanssa. Tarjolla oli buffeepöytä jossa raikkaita salaatteja sekä perinteisiä ja hiukan erilaisia kala- ja lihaherkkuja. Taisi yksi jos toinen martta miettiä mitä tarjolla ollesta herkuista voisi itse kokeilla myöhemmin kotona. Kerrohan vinkkejä kommenttilaatikossa jos kokeilit jotain!

Bufeen jälkeen siirryimme auditorioon seuraamaan illan ohjelmanumeroita. Tarjolla oli voimistelunäytöstä, valokuvakirjan julkaisu ja esittely sekä tietenkin muistelemista ja kiitoksia. Ohjelman jälkeen palasimme vielä ravintolaan jälkiruoalle ja kahville.

Kaikenkaikkiaan oikein onnistunut juhla. Kiitokset kaikille järjestäjille!


PS. Onko sinulla webbisivuille sopivia kuvia juhlista? Esim voimistelunäytöksestä? Tähän juttuun olisi kiva saada joku kuva mukaan..

Kuvia muutamista syksyn tapahtumista


Espoolaisten marttayhdistysten kesken kiertää marttakapula, eli käymme vuorollamme veiraana jonkun toisen yhdistyksen kokouksessa. Pirjo P ja Ursula vierailivat syyskuussa Merituulen Marttojen kokouksessa jossa aiheena oli leipäilta. Leipäillassa maisteltiin sekä päikalla leivottuja että mukana tuotuja herkullisiä leipiä. Reseptitkin toki jaettiin. Tässä hyvä idea meillekin - varsinkin nyt kun uusissa tiloissa on vähän isompi keittiö.


Kranssikurssilla 10.11. valmistui havuista ja muista luonnonmateriaaleista kauniita kransseja pihaa, ovea tai joulupöytää koristamaan. Innokkaat ja omatoimiset kurssilaiset ehtivät aloittaa kranssinteon jo ennen kurssin opettajan saapumista, mutta paljon hyviä vinkkejä ja ideoita jäi varmaan myös ennen kransseja tehneille.
Kuvan kranssissa on kuusenhavua ja mustikanvarpuja. Blogaajan kranssille kävi kuten arvattin - orava löysi ja vei koristeeksi laitetut pähkinät parissa päivässä parempaan talteen.
17.11. saimme kuulla Gambialaisesta perheestä ja heidän elämästään kun Vuokko ja Maija kävi kertomassa Gambianterveisiä. Pöydälle oli koottu paitsi valokuvia matkoilta, myös paljon paikallisia esineitä.
Olarin Martat päättivät jatkaa tämän Gambilalisen perheen tukemista sopivalla rahasummalla. Lisäksi seuraavalle matkalle lähtee varmaan taas mukaan kouluvälineitä, vauvasukkia ja muuta tarpeellista.

Joulukarkkeja ja jouluisia kakunkoristeita

Tryffelimassan pursotusta
Joukko innokkaita marttoja kokoontui kahtena iltana Matinkylän koulun opetuskeittiöön valmistamaan joulumakeisia ja jouluisia kakunkoristeita.
Ensimmäisessä kuvassa valmistuu tryffeleitä. Pieniin muotteihin pursotetut ja nonparelleilla koristellut tryffelit olivat paitsi herkullisiä myös näyttäviä. Ensimmäisellä kurssilla tryffelit onnistuivat heti loistavasti, toisella opimme että myös tryffelitaikinakin voi ikävästi erottua rasvaksi ja taikinakönteiksi jos ei vatkaa hyvin.
Tästä tulee suklaakonvehteja
Tässä kuvassa konjakissa uineet kirsikanpalat saavat marsipaanikääreen ympärilleen ja sen jälkeen vielä suklaakuorrutuksen ja koristeet valkosuklaasta. Kaunista ja maistuvaa!
Mietimme kurssilla millä marsipaanin voisi korvata jos ei tykkää tai voi syödä sitä. Kokeilimme sokerimassaa (ihan hyvä korvaaja kakun päällä), mutta sitä pitäisi laittaa todella vähän että konvehti maistuu muullekin kun ällömakealle.Jouluinen kakku sokerimassakoristein
Sokerimassasta muotoilimme kakunkoristeita lähinnä erilaisilla kukka- ja lehtimuoteilla. Yksi pieni kakkukin peitettiin ja koristeltiin sokerimassalla.
Marmeladintekijät olivat niin vikkeliä että blogaaja ei ehtinyt kuvaamaan, mutta herkullisiä olivat myös vihreät omenan ja päärynän makuiset marmeladipalat. Tästäkin kokkailusta opimme jotain uutta: kannattaa tarkistaa että agaragar on liuennut kunnolla veteen ellei halua mielenkiintoisia kiinteämpiä sattumia marmeladiinsa.

Reilun kaupan tietoa

Reiluja kokouseväitä
Reiluttajamme Titta-Mari kertoi reiluttaja-kurssista sekä reilun kaupan periaatteista ja tuotteista. Reiluttaja siis on henkilö joka jakaa tietoa reilun kaupan tuotteista ja siitä miksi kannattaa valita reiluja tuotteita. Kokouksessa maistelimme reilua suklaata, herkullisiä spelttikeksejä, erilaisi reiluja mehuja ja tietenkin reilunkaupan kahvia (ja teetä) jota muutenkin juodaan Olarin Marttojen kokouksissa.

Lisää tietoa Reilusta kaupastavoi lukea Reilun kaupan yhdistyksen sivuilta. Sieltä löytyy esimerkiksi tietoa reilun kaupan sertifikaatista ja tuotehaku jolla voi hakea reilun kaupan tuotteita.