Tutustuimme tuftaukseen


Linda tuftaa taulua isolla neulalla.
Helmikuun lopulla kokoonnuimme Olarin asukaspuistoon käsityöaiheiseen marttailtaan. Linda ja Ursula esittelivät tuftaustekniikka ja siihen tarvittavia materiaaleja ja välineitä. 

Tuftauksessa lankaa työnnetään tuftausneulalla kehykseen pingotetun kankaan läpi niin että langasta jää lenkkejä vieriviereen. Lenkkipuoli on lopullisen työn oikea puoli, neulalla työskennellään nurjalta puolelta. 

Työvälineiksi tarvitaan tuftausneula ja kirjontakehys tai vastaava. Kankaana käytetään tuftauskangasta (monks cloth). Lanka voi olla eri materiaalia, esim. puuvilla- tai villalankaa. Paksulle langalle käytetään isompaa neulaa. Valmis työ sivellään liimalla nurjalta jotta langat eivät karkaa. Lopuksi lenkit työn oikealla puolella voi leikata auki jos haluaa.

Yhdistykselle oli ostettu muutama tuftaus-setti kirjontakehyksineen ja neuloineen joten kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan tuftausta käytännössä.


Ursula oli esimerkkinä valmistanut martta-M työn jossa oli mukana useampikin "ei mennyt kuin Strömsössä" kohta. 
    Tuftattu martta-M, ehkä teekannun alustaksi?

  • Kirjaimen yläpuolella tuftaus on liian harvaa ja pohjakangas paistaa läpi. 
  • M-kirjaimen keskellä silmukoita on työnnetty liian tiivisti ja työ pullistelee ja vääristää kuviota. Myös pitkät lenkit johtuvat liian tiheästä tökkimisestä.
  • Sivukiemuroista huomaa myös että mallikuva kannattaa piirtää tarkasti eikä sinnepäin jotta saa symmetrisen lopputuloksen. 
  • Työ on tehty puuvillalangalla aida-kankaalle. Väärä kangas tekee työskentelystä vähän hankalaa mutta se onnistuu pienellä harjoittelulla.

Kevät 2025

Kevätkausi 2025 on lähtenyt käyntiin ja olemme jo ehtineet tutustua opaskoiratoimintaan, keskustella taiteesta, kuunnella esitystä arjen turvallisuudesta ja käydä elokuvissa. Seuraavaksi on vuorossa vuosikokous 11.2.

Lisää kevään tapahtumia löydät toimintakalenterista joka löytyy aina sähköpostien lopusta mutta myös täältä nettisivulta. Samalla sivulle on myös aikaisemmat toimintakalenterit jos kiinnostaa mitä Olarin martoissa on aikaisemmin tehty. Edellisten vuosien toiminnasta voi myös lukea toimintakertomuksista jotka löytyvät Yhdistys-sivulta. Vuosikokouksessa hyväksytään vuoden 2024 toimintakertomus ja sen jälkeen sekin löytyy samalta Yhdistys-sivulta.