Syksyn satoa 2014

Satojuhlat osoittautuivat hyväksi ideaksi, joten sellaiset pidettiin tänäkin vuonna.


Leipäkorissa oli tarjolla saaristolaisleipää, omenaleipää ja paria muuta sorttia. Leipien päälle oli erilaisia levitteitä. Syksy on parasta omppuaikaa ja omenaa oli paitsi leivässä, myös piirakkana, upean punaisena hillona sekä kuivattuna omenalastuna. Ja ihan omppuina. Erilaisia hilloja tai soseita näkyy kuvassa ainakin 5 purkkia, kuka muistaa mitä nämä olivat?

Hortamartta oli koonnut salaatin jossa oli väriläiskinä syötäviä kukkia (kassiviljelyn satoa + apilaa luonnosta). Kattoviljelun satoa oli myös tarjolla yrttitaimien muodossa. Paperikassissa taustalla löytyy sitruunaruoho, oregano ja stevia jotka kaikki pääsivät uussiin koteihin. Muitankin tuoreita yrttejä oli haisteltavana ja maisteltavana.

Juomana perinteiset kahvi ja tee, lisäksi maisteltavana oli aronia-omenamehua.

Yksi illan suosikki oli lehtikaalisipsit. Lehtikaalisipsitrendi oli ja mmeni jo aikoja sitten, mutta hyviä ne on edelleen. Näiden sipsien resepti on Turun Sanomien sivulta.

Lehtikaalisipsit

125 g lehtikaalia (tai enemmän tai vähemmän)
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa oman maun mukaan

Pese ja kuivaa lehtikaalit. Revi lehtikaalit sipsin kokoisiki paloiksi ja laita kulhoon. Lisää öljy ja suola ja sekoita hyvin (tai ravista sekaisin kannellisessa kulhossa). Levitä sipsit väljästi uunipellille ja paista 150-asteisessa uunissa. Alkuperäinen ohje sanoo 20 minuuttia, mutta omat sipsini muuttuivat ruskeiksi jo jossain 10 minuutin jälkeen. Sipsit ovat valmiita kun kaali on rapeaa ja väri on just muuttumassa ruskeammaksi. Sipsejä kannattaa käännellä ja vaikka poimia kypsiä pois aikaisemmin niin saa tasalaatuisen lopputuloksen. Sitruun (tai lime) sopii hyvin lehtikaalisipsien makuun. Valmiille sipseille voi pirskotella sitruunamehua tai valmistuksessa voi käyttää sitruunaöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti